Mikor mi készítettük a Valóságshow-s részen, megismerhettük egy Krishna-hívő ételeit, ruháit, a mantrázást, és az étel megáldását, amitől az sokkal finomabb. Azóta Esztivel gyakran imát mondunk evés előtt.
Puri
Így készül:
| mondjuk 30 dkg teljes kiőrlésű liszthez
| egy csésze víz
| 3 evőkanál olaj
| csipet só
| fél liter olaj a sütéshez
| kicsi, nem nagyon magas falú fazekacska...
A hozzávalókat (a sok olajat kivéve...) alaposan összegyúrom (...meg a fazekat persze) és a kész tésztát félórára félreteszem pihenni. Pihi után szilva méretű golyókat gyúrok és sodrófával egyesével kinyújtom őket olyan fél centis vastagságúakra.
Az olajat sütéshez hevítem, a nyújtott tésztalapocskákat pedig egyesével kisütöm és szalvétára teszem.
Magában nagyon finom, de chutneyval édesen is lehet enni.
| egy evőkanál olaj
| 2 fej hagyma
|1 kiló alma meghámozva, kicsutkázva
| 1-1 citrom, mandarin és narancs héja és húsa
| egy kis csésze méz
| fűszerek: fahéj, kardamom, chilli, kurkuma, szegfűszeg, , borókabogyó, gyömbér...
| csipet só
A hagymát csíkosra vágom, megdinsztelem az olajon, rádobom a felkockázott almát, a gyümölcsöket, fűszereket és a mézet, sót. Mikor már lekvárszerűen szétfőtt és rottyant egyet-kettőt, kifertőtlenített, kívül-belül kiforrázott lekvárosüvegekbe töltöm a még forró cuccot, gyorsan párna és paplan közé dugom és nem nyúlok hozzá 3 napig vagy akár egy hétig. Persze azonnal is fogyaszthatod, mártásként, krumplipüréhez, de akár húshoz is kiváló!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése