2012. május 5., szombat

Szuflé, a csokoládé-orgazmus

Ha meg akarjuk mutatni, mennyire profik vagyunk, a következő halál kifinomult desszertet ajánlom. Kell hozzá kis, kerámia-, vagy hőállo  üvegforma és nem árt egy kis gyorsaság az összetevők olvadása és szilárdulása végett. Figyelem, a receptet minimum egyszer a sütés előtt elolvasni és értelmezni kötelező, különben kapkodás az egesz! Érzékeny süteményről van szó, a híres szuflé, ami összeesik!



Ami nekünk kell:
2 személyre 
(2 db, nagyjából 125 ml-s üveg/kerámia forma)
| 4 dkg vaj
| 2 tojás
| 3 dkg liszt
| 10 dkg keserű csokoládé
| cukor
| só
| két mokkáskanál aprított gyömbér
| egy mokkáskanál bors vagy szegfűbors


A formákat vajazzuk ki, cukrozzuk be és tegyük a hűtőbe.
A sütőt melegítsuk 220 fokra.
Egy tálban keverjük ki a tojássárgákat 2 púpos kávéskanál cukorral, míg a keverék kivilágosodik. Adjuk hozzá a tejet, a lisztet és egy csipet sót.
 A csokoládéból félreteszünk 8 kockát, a maradékot apróra vágjuk. A vajat kis lábasban lassan megolvasztjuk, és hozzáadjuk a feldarabolt csokoládét. Folyamatosan kevergetjük, míg folyékonnyá olvad minden, hagyjuk langyosra hűlni. Ezután adjuk hozzá a tojássárgás-lisztes keveréket.
 Verjük habbá a tojásfehérjéket, majd óvatosan keverjük hozzá a masszához.
 Ettől a ponttól gyorsan kell dolgoznunk, különben a fehérje összeesik
 Egy kis lábasban 1,5 dl vizet hevítek a gyömbérrel, borssal és két evőkanál cukorral. Főzzük sziruppá! Ha kész, és nem forr, rakjuk bele a maradék csoki kockát, olvasszuk fel és tegyük félre.
 Vegyük ki a formáinkat a hűtőből és töltsuk meg őket félig a masszával. Ezután, a langyos fűszeres szirupot próbáljuk meg a formák (és értelemszerűen, a massza) közepére önteni, majd vedd a maradék tojásos masszát és töltsd tele a formákat (a tetejét ne érje!).
 Tedd őket gyorsan a sütőbe 10 percre, míg a teteje repedni nem kezd.
 Vedd ki, várj míg hűlnek, de ne sokáig, langyosan a legjobb!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...