A szilva, mely hazánkban annyira könnyen terem, csodálatos forrása rengeteg ásványi anyagnak, amire - nem csupán vega- szervezetünknek szüksége van! A téli kismamáknak különösen!
Érdemes egy jó kilónyit eltenni, megaszalni vagy befőzni a téli időkre, ekkor ugyanis csak kevés idényzöldség és gyümölcs ad ilyen kiváló vas forrást!
Nemrég egy cikkben azt említették, hogy a szilva aszaltan sokkal több antioxidánst és vasat tartalmaz, mint eredeti állapotában. Ugyancsak érdemes ebben az időben mákot és céklát fogyasztani, valamint fagyasztott spenótot!
Hogy mik rejtőznek a szilvában?
Frissen tele van káliummal, szerves nátriummal, mangánnal, melyek mind az emésztésre, mind a kiválasztásra jó hatással vannak, fokozzák azt. Ezeknek az anyagoknak köszönhetően a szilvát fogyasztók sav-lúg háztartása is egyensúlyban tartható, lényegében ezért ajánlják húsok vagy sok fehérje mellé. Vértisztító hatása sok köszvényben szenvedő gazdag urat menthetett volna meg, ha a túlzott hús fogyasztása mellett szilvát is vett volna tányérjára.
Serkenti a vese működését, szabályozza a szívritmust és a test vízháztartását, és kiváló gyógyír székrekedésre minden formában!
Vitamintartalma, ugyan nem verdes az egekben, de a benne lévő anyagok miatt, könnyebben és maradéktalanul szívódik fel, mint sok vitaminban dúskáló más gyümölcs társa. A, B és C vitaminokat találunk benne, rengeteg rostot, kalciumot, foszfort és cinket!
Akinek erős menstruációs görcsei szoktak lenni, enyhítheti a fájdalmat, ha gyakran fogyaszt szilvát!
Mindezen túl csak címszavakban:
| öregedésgátló,
| salaktalanító,
| idegrendszert serkentő,
| immunrendszert erősítő
| és étvágyfokozó.
Lekvárként a legértékesebb, ( s mégis a legolcsóbb, ) ugyanis sem cukor, sem víz nem kell ahhoz, hogy hosszan a speizban (penésztelenül) tudhassuk, leghosszabb ideig akkor áll el, ha rézbevonatú edényben főzzük!
Aki fogyasztja, annak baja nem lesz!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése