2013. március 27., szerda

Török sült szilva

Mikor még ősz közepén tele van a piac szilvával, de már érezzük, hogy egy hét múlva véget ér a szilvaszezon, na! akkor kell venni 2 kilót, hazavinni, kimagozni és bedobni a fagyasztóba. Ez szerencsére idén is így történt, és decemberben -a gyümölcsöket hiányolva- elő is szedtem őket, de lepény, gombóc vagy mártás készítéshez nem volt kedvem, megkérdeztem hát Adamet, ő mit kezdene velük. A válasz: megsütném!


http://cdn.big.bien.hu/files/news/0/7/114544_1_big.jpg

Elsőre kételkedve álltam ehhez az alternatív megoldáshoz, és mondtam, hogy jó, vannak sült gyümölcsök, de írjuk be legalább a keresőbe, hogy létezik-e ilyen. Meglepetésemre nem egy recept volt, ami Adam ötletét támogatta, a legjobb, amit találtunk, egy török recept volt, amiben a szilvát vajon sütögetve készítjük el. Íme, a recept.

Ami kell hozzá:
| 1 kg kimagozott szilva (egészben)
| 5 dkg vaj (pikánsabb ízt érünk el olívaolajjal)
| fahéj vagy kardamom (de a chili por sem kizárt)
| némi méz
| sűrű, krémes joghurt vagy vanília fagylalt

Amit tennünk kell:
Ez a desszert tényleg csodás, ha gyorsan, finomat akarsz, de könnyen egy vacsora vagy ebéd végén...
Előszedünk egy serpenyőt, beletesszük a vajat vagy olajat, majd, mikor már elég melegnek érezzük (ne ázzon a gyümölcs a zsírban) beledobjuk az egész szem szilvákat, megfűszerezzük kedvünk szerint és maximum 15 percig nagy lángon sütögetjük. A legjobb, ha a szilvák kívül karamellizálódnak, belül krémessé sülnek. Adjuk hozzá a mézet és figyeljünk, hogy ne égjenek meg!
Ha késznek érezzük, azon melegében tegyük tányérra török, görög joghurt vagy vanília fagylalt társaságában, de a legtutibb a fahéjas fagylalt!
Bármilyen süteményhez vagy sülthöz is kiváló, ha éppen ahhoz van kedvetek!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...