Leveles tésztából jó pár ételt lehet készíteni, ez csak egy a sok közül, de csodálatos segítség azoknak az egyetemistáknak, akik kevésből finomat akarnak - szintén kevés teendővel. Senkit nem buzdítanék arra, hogy nekiálljon leveles tésztát gyúrni kellő tapasztalat és idő nélkül, mert csúnya vége lenne, de a fagyasztott változat teljesen megállja a helyét.
Ami nekünk kell:
| 500 gr. fagyasztott leveles tészta (nem tesco-s)
| liszt (hogy ne tapadjon le)
| kicsi víz vagy 1 tojás
| 5 dkg margarin vagy vaj
| 4 evőkanál porcukor
| 4 evőkanál kakaópor
| pici tejszín vagy víz
Tészta
A tésztákon általában van használati utasítás, eszerint járjunk el: kivesszük a lapokat, külön tesszük, hogy ne tagadjanak össze (20-30 perc az olvadás).
Ha kiolvadtak felvághatjuk őket, de nyújthatjuk is, akkor hamarabb készülnek el, és nem lesznek olyan puhák (inkább peregni fognak). Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. A tésztaszeletkéket felgöngyölhetjük vagy behajtogathatjuk, megtölthetjük, akár még főtt zöldséget, már kész húsfélét vagy gyümölcsöt is tehetünk bele. Háromszög formából kis croissantokat csinálhatsz.
Végül helyezzük őket a tepsire, egymástól távol és kenjük meg őket egy kevés vízzel vagy egy felkevert tojással. A korábbi hőmérsékleten 15 percig sütjük (ha meg vannak töltve 20-25 perc). Ha már barnul és sárgul a tészta, kész.
Csokiszósz
Miközben sül, megcsinálhatjuk a csokis mázat, ha nincs már előre kész csokiszószunk.
Egy lábasba töltünk egyharmadáig vizet, felmelegítjük, hogy gőzölögjön, majd egy fémtálat vagy másik fazekat teszünk felé. A felső tálba tesszük a margarint, várunk, míg felolvad, elkeverjük benne a porcukrot, majd a kakaóport és ha többet szeretnénk, tehetünk bele egy kis tejszínt vagy vizet (így hígabb lesz).
Levesszük a tűzről és megöntözzük vele a kisült tésztákat.
Tipp: Én aldis vagy lidl-ös tésztát szoktam venni, ha olcsón akarom finomra készíteni a dolgokat. Ami még fontos, hogy minél vastagabb a tészta, annál szaftosabb lesz és nem pereg szét szárazan!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése