2015. május 16., szombat

Variációk egy témára: Krumplipüré

  
Északi országrészből származó lévén gyakran ettem köretként krumplit, nokedlit az ebédhez, s úgy veszem észre sokkal gyakrabban, mint ahogy a budapestiek vagy akár bármelyik másik tájegységből származó magyarok. Pedig milyen jó is egy szépen megkomponált krumplipüré...
Ebben a bejegyzésben három olyan püré variációt fogok bemutatni, amik egyszerűen, de olyan különlegessé teszik a köretünket, hogy már-már a főfogások ízvilágával vetekszenek, mégis megmaradnak semleges kiegészítő ízként. És ez csak egy pár a számtalan lehetőség közül, amit használhatunk, ha krumplipürét készítünk:

Fokhagymás zsályás krumplipüré
/amit a franciák is elismernének/

A lényeg a főzés közben történik.
Válasszunk lehetőleg egyforma méretű sárga krumplit, ami krémes állagú lesz (de nem csiriz), hámozzuk meg, vágjuk negyedekre és a forró, sós főzővízbe dobjuk bele egy-két félbevágott fokhagyma gerezddel és néhány zsályalevéllel. 20-25 perc (nem lobogó) főzés után szűrjük le jól, a zsályákat szedjük ki, adjunk vajat és tejet vagy tejfölt a krumplikhoz. Törjük össze (no botmixer, mert kulimász lesz!) és már élvezhetjük is az elkészült pürét, ami ízes és aromás. Sóval még intenzívebbé tehetjük a zsálya, vaj és fokhagyma csodás mesterhármasát!

Camembert-es újhagymás krumplipüré
/mi van itthon? mindegy! beledobom./

Itt a főzés utáni mozzanatok változtatnak meg mindent!
A krumpli főzése közben vajon megpirítunk 3 szál újhagymát.
Miután a meghámozott, felkockázott krumplik megfőttek, igyekeznünk kell, mert a forró krumpli lesz a legjobb segítőnk. A sajtot felkockázzuk, hozzáadjuk a krumplihoz, majd a hagyma dinsztelése közben felhasznált vajat (zsiradékot) rálocsoljuk az egyvelegre, sót adunk hozzá és együtt törni kezdjük. Miután eléggé sima lett a pürénk, a hagymát beleforgatjuk a masszába. Adhatunk hozzá tejet, tejszínt vagy tejfölt. 
Használhatsz snidlinget is, amit nem kell főzni, de akkor számíts rá, hogy a hagyma íze intenzív lesz.

Aszalt paradicsomos olívaolajos krumplipüré
/ma olasz leszek/

Hasonlóan az előző recepthez, itt is a főzés után kell ténykednünk, de már nem kell annyira sietnünk.
A krumplit megfőzzük, leszűrjük, hozzáadunk némi olívaolajat (lehet extra szűz, de nem muszáj) és sót. Összetörjük, majd apró darabokra tépkedett aszalt paradicsomot adunk hozzá. Én imádom a rozmaringot, ízesíthetjük azzal vagy, hogy még pikánsabbá tegyük, zöld vagy fekete olívabogyóval.
Mmmmá!

Tipp: Mindegyik variációhoz csodásan illik, ha egy marék parmezánt is hozzácsapunk!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...