2016. június 24., péntek

Retró Tökfőzelék

Sokan szeretik, és akik mégsem, azok még nem próbálták maguk főzni. Itt az alkalom! Nyáron nagyon jól esik...

kép innen: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/4f/67/6f/4f676f6010225d74db1557549340853e.jpgsa

Ami nekünk kell:
| 1 vöröshagyma
| 1 gerezd fokhagyma
| 1 kiló gyalult főzőtök
| 1 kisdoboz tejföl
| 1.5-2 deci tej
| némi kapor
| egy-két babérlevél (opcionális, nem klasszikus)
| némi liszt (2-3 evőkanál)
| némi ecet
| némi víz
| só, bors

Rertó, mert minden, ami nem "gurmé", inkább menza vagy otthoni kaja hangulata van, így, mint az látható, filléres eledel! Fagyasztott tökből tökéletes tökfőzelék lehet rittyenteni és én is abból készítettem. Nagyra nőtt cukkiniből is elkészíthető.

Apróra vágjuk a hagymát, olajon megdinszteljük (ergo saját levében párolod, sóval meghinted), kicsit később hozzáadjuk a felaprított fokhagymát. Általában ekkor rátesznek paprikaport, de én anélkül szeretem. Ha megpuhultak a hagymák, ráhelyezzük a fagyos vagy friss tököt, megsózzuk, borsozzuk, és egy evőkanál ecettel együtt főzzük.
Mikor kiadta a levét beledobjuk a fűszer(eke)t és habarást csinálunk a tejből, lisztből, tejfölből. Otthon mi egy ehhez való shakert használunk. Ráöntjük a tökre és kevergetjük...
Ha már elég sűrű és elég sós, kész van. Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...