2011. június 9., csütörtök

A tökéletes paradicsom szósz

Univerzális kedvencem, amit már azóta kísérletezgetek, kb. mióta anyu otthon hagyott egyedül és a sütőhöz mertem nyúlni... afféle első próbálkozások legeslegelsőbbike.
Előre megjegyzem, hogy szószról van szó, így jó, ha folyékony, de ezt mindenki maga dönti el, mennyire hagyja ropogósra a hagymát és a paradicsomot, mennyi vitamin marad meg benne ergo. Én személy szerint ropogósra csinálom, ekkor külön extra, hogy a hagymát hosszában vágom fel csíkokra. Így szép húsosak maradnak, mint az alma cikkei és olyan édesek, mint egy gyümölcs.



Így készül:
(mondjuk négy főre)
| 3 hagyma (lila, ezüst avagy vörös)
| 6 szép nagy, vagy egy ilyen konzerv hámozott vagy sűrített, de az annyira nem jó paradicsom
| két gerezd fokhagyma
| friss bazsalikom
| vörösbor vagy balzsamecet (elhagyhatod)

A hagymát, mint mondtam, hosszában vágod fel, kicsit vastagabb darabokra, ha szeretnéd, hogy ropogós maradjon. Ha nem szeretnéd, akkor olyan kicsire vágd, amilyenre csak tudod, akár még reszelheted is (anyu úgy is szokta). 
Kisebb fazekacskában olívaolajat hevítek, mikor elég meleg, beledobom a hagymát, megdinsztelem. Én mikor már felmelegedett és már pörkölné, megsózom, ettől kiengedi a levét, utána pedig ráöntök egy pohárka vizet apránként.
 Erre kerül a nagyon apróra vagy megintcsak nagyobb darabokra vágott paradicsom, erre pedig a -most már tényleg- apróra vágott fokhagyma. Összerottyantom az egészet, hogy mártás legyen, sózom, borsozom, belekeverek egy evőkanál balzsam vagy vörösbor ecetet, kavargatom és a vége előtt egy picivel belemehet a bazsalikom is. Ez azért lényeges a végén, mert zöld fűszer és friss, nem akarom, hogy elmenjen az íze és az ereje, nomeg a színe!
Ezután kész is vagyunk, tehetjük bármilyen tésztára, pirítósra vagy galuskára, nokedlire. Nagyszerű, mikor gyorsan akarunk dolgozni, könnyen, hamar akarunk enni és finomat. Akinek sok a sava, vigyázzon vele, mert többet csinál.
NAGYON AJÁNLOM!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...