2011. június 1., szerda

Pizza teljes kiőrlésű liszttel, mangolddal

Közel egy éve készítünk itthon olyan pizzát, ami tésztája teljes kiőrlésű lisztből áll, ez pedig szuper cukorbetegek számára, persze mértékkel fogyasztva. A mangold ebben az időben nagyon zsenge, én nem a vastagszárút vettem, hanem amelyik a spenótra hasonlít, világoszöld.
Ez a változat vegánoknak is nagyon jó, mivel a tésztában nincs tojás és az élesztőt meleg vízben is felfuttathatjuk. Nálunk a pizza egyik felén túró, a másikon hal volt, így nem négy évszak, csak kettő.
A tészta kelése miatt egy kicsit időigényes, de garantáltan finom! A fűszerezést rád bízom, de a bazsalikom mindenhez nagyon jól passzol.



Így készült:
A tésztához (ebből kijön egy tepsi):
| egy kis kocka élesztő
| 1, 5 deci langyos víz vagy tej (test meleg legyen)
| 1 kiskanál cukor vagy fruktóz
| 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (vagy rozs, tönköly)
| 10 dkg finomliszt (kihagyhatod)
| olívaolaj
| só
A tésztára:
| 35-40 dkg mangold levele
Tél
| 15 dkg túró vagy tofu szétmorzsolva
| egy kisdoboz joghurt vagy szójajoghurt
| két gerezd fokhagyma
| bazsalikom, zsálya, petrezselyem, esetleg snidling
Nyár
| kis üvegcse paradicsom sűrítmény
| egy fej vöröshagyma
| két gerezd fokhagyma
| bazsalikom, oregano, rozmaring
| egy konzerv tonhal
| sajt (ha szeretnél)


Az élesztőt 3- 4 decis bögrébe dobom, langyos vízzel felöntöm, belerakom a cukrot/fruktózt, majd lefedem egy csészealjjal. Körülbelül 5-8 percet várok, míg az élesztő megindul és hab lesz a tetején.
A lisztet egy nagyobb tálban elrendezem és a közepére lukat formázok, ide öntöm az élesztőt, olajat. Ezután gyúrom, míg ragacsos tészta nem lesz.
Megpróbálom elmagyarázni a mozdulatot, amitől tuti jó lesz:
A lényeg, hogy minél több levegő jusson a tésztába, úgyhogy a tálban elkezdem magam felé hajtani a tésztát. Ekkor a tészta nagy buborékokat vet és sluttyogó hangot hallat. Tudni fogjátok, miről beszélek. Egy idő után kettéválik a tészta, kezdjük el megint és csináljuk ezt míg négyszer, ötször szét nem válik. 
A tésztát lefedem egy könyvvel vagy textillel és meleg helyre teszem, kb. 15-20 percre (én ekkor előmelegítem a sütőt és felé teszem).

A sütőt előmelegítem 190°C-ra, és közben megpárolom a mangoldot csupán 10 perc alatt. Miután összeesett, megsózom és feldarabolom. 
A paradicsomos feléhez, a hagymát megtisztítom, felvágom minél apróbb darabokra, megdinsztelem, ráteszem a fokhagymát, a fűszereket és a paradicsomot és rottyanásig kevergetem, hogy összejöjjenek az ízek.
A másik feltéthez összekeverem a feldarabolt fokhagymát, fűszereket, túrót, joghurtot (tofunál apróra vágva). 

A megkelt tésztát óvatosan széthúzom, nem nyújtom sodrófával!
A tepsit kilisztezem, belefektetem a tésztát, formára igazítom, egyik felét megkenem a paradicsomos, másikat a túrós szósszal és mindkettőn szétosztom a mangoldot, a paradicsomoson pedig pluszként a halat. Ha szeretnél tehetsz rá reszelt sajtot!

20-30 percig sütöm, derelyeszaggatóval szétvágom (itthon így megy) megvárom, míg hűl egy kicsit és TÁLALOM!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...