2012. január 5., csütörtök

Kínai, ahogy anyuval képzeljük

Elronthatatlan, sőt, legjobb, ha a zöldség ropog kicsit. Ehhez mi mindig elővesszük a vas wokot, amitől minden étel minden jól sikerül (varázsüst). Vegáknak nagyon finom és intenzív ízvilágú, nagyon feldob, ha suliba, munkába magunkkal visszük. Köretnek rizst, üvegtésztát, durum spaghettit ajánlok.
Figyelem: aki a zellernek nem szerelmese, még annak is tetszeni fog. 


Ami nekünk kell:
(négy emberre elég adaghoz)
| két kanál növényi olaj
| fél kiló répa (6-8 szál)
| 5 szál petrezselyem
| fél kiló zeller
| gyömbér (hüvelykujjnyi)
| szójaszósz
| paradicsom püré
| 2 nagy fej hagyma (cikkekre vágva, nem apróra)
| só, bors
| chilli por (kihagyhatod)
| két gerezd fokhagyma
| ha van otthon kínai fűszer keverék, dob rajta, de nem az ízfokozós
| a zöldségeket kiegészítheted kedved szerint még valamivel: brokkolival, káposztával, gombával, cukkínivel ...
 Tipp: krumplit ne rakj bele, az teljesen másfelé viszi!

Először: mindent meghámozok, mert ez tart a legtovább, feldarabolom a répát, zellert, petrezselmyet hosszában, fél centi szélesre, a hagymát pedig cikkekre, így az is ropogós marad. Fontos, hogy a gyömbért a belső szálakra merőlegesen, iszonyat vékony karikákra vágjam, különben a fás szálakat rághatom a zöldségek helyett órákig, no meg olyan, mintha hajszálakat is beleraktam volna. A wokot eltart egy ideig felmelegíteni, 
így nyugodtan hagyhatok időt az olajnak. 
Mikor már közepesen meleg, először a répát, petrezselymet, hagymát teszem bele, a zellert kicsit később. Kis vizet öntök alájuk, ráteszem a fedőt, hadd párolódjon. Mikor már minden közepesen nyers, beleteszem a gyömbért, fűszereket, paradicsom pürét, apróra vágott fokhagymát és meglocsolom szójaszósszal. Annyival, hogy kevergetés közben, minden szépe kapjon tőle egy kis színt.
Addig főzöm, míg jól esik, én ropogósan, félig nyersen szeretem.

A bizonyos kínaiban kapható "takony-szósz" állag helyett, finom, szaftos és lédús szószt kapok! 
Az előbb említett a keményítőtől és nátrium-glutamáttól (erős ízfokozótól) nyeri ezt a tulajdonságot, ugyanis a nyugatra kényszerült kínaiak nemcsak előszeretettel, de szinte hagyomány szerint használják eme egészségtelen és teljesen felesleges adalékokat. Ahol pedig ilyen jó a kaja, alapvetően nincs szükség ilyen eszközökre, úgyhogy csak AZ KIABÁL, AKI FÉL.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...