2013. július 18., csütörtök

French toast = Édes bundás kenyér?

Nem szeretem a túl amerikai ételeket; azt ordítják: "Megtömlek, mint egy libát!". 
A neve alapján persze, joggal mondhatjuk -és egyúttal fel is mentem magamat az amerikai jelző alól-, hogy ez egy francia recept. No, hát, utánajártam, és ugyan még csak nem is francia, de nem is amerikai vagy angol, mindenesetre az újvilághoz nagyon passzol.

A Wikipédia így írt róla:
"A French Toast-ról legkorábbi forrásként először az Apicius szól, ami egy 4.-5. századi latin nyelvű receptgyűjtemény. A recept megemlíti a kenyér tejben áztatását, de tojásról nem szól, és "Aliter Dulcia"-nak, azaz "Édesség Másként"-nek nevezi.
Egy 14. századi német recept "Arme Ritter"-nek ('Szegény Lovagok'-nak) hívja. A "Szegény Lovagok" él ugyanúgy érvényes Svédországban, Norvégiában és Finnországban is erre az ételre. 15. századi angol receptekben a francia "pain perdu" elnevezést használják, ami "veszett" vagy "elpocsékolt" kenyeret jelent, ezzel utalva arra, hogy szikkadt kenyereket használtak fel hozzá.
Egy másik, ehhez hasonló étel, a "suppe dorate", nagyon népszerű volt az angol középkorban, habár az angolok valószínűleg a normannoktól vették át, akik tostees dorees-nak hívták. "
Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/French_toast (angol)

Azt egyébként állítom, hogy nem bundás kenyér, mivel abba nem kell tejszín.


Hozzávalók:
A recept
egy nő + egy férfi adagjára megírva, reggelire:

| 25-30 dkg szeletelt kalács vagy kenyér (a legjobb, ha találunk egy egészséges toast kenyeret)
| 3 tojás
| 2 dl tejszín (10%-os is jó)
| 1 ek cukor vagy méz
| 2 ek olaj vagy vaj a sütéshez
| feltétnek: alma fahéjjal, lekvár, tejszínhab, méz, juharszirup vagy bogyós gyümölcsök, áfonyával a leghagyományosabb, de a vanília fagyi is fincsi...

Készítés:
A serpenyőmben zsiradékot hevítek, közben a tojásokat felütöm, összekeverem a cukorral, tejszínnel, belemártom a kenyér egyik, majd a másik oldalát is. Nem kell megszívnia magát, elég, ha mindenhol éri. A serpenyőben mindkét oldalán megsütöm, majd ha szép, barna kiteszem szalvétára.
Nagyon gyors és finom reggelire.
Ha almát szeretnétek feltétnek, a legjobb, ha a felvágott almát vajon fahéjjal 3-5 percig sütöd. Ha kész, érdemes a vajat is ráönteni a kenyérre, sőt, egyenesen azzal kell kitörölni!

Íme egy -nem jó- módja a French toast készítésének:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...