| Fahéj (mindenek felett)
| Gyömbér (tüzes lélekmelegítő)
| Kardamom (zöld és fekete, intenzív, sütibe isteni!)
| Koriander mag (a magyarok uborkához teszik, anyukám nagyot nézett, mikor süteménybe került)
| Szegfűszeg (vigyázz, könnyen uralkodik és mindent karácsony ízűvé tesz)
| Szegfűbors
| Rózsabors (finom aromájú, csak mértékkel, lazán törve, nem morzsolva!)
| Babér (míly meglepő?!)
| Ánizs, csillagánizs (mindent megérdesít)
| Édesgyökér (rágcsálva egy apró darab is durva)
| Édeskömény
| Római kömény (vigyázat, markáns)
| Szerecsen dió (kávéba is)
| Chilli (óvatosan, a fűszerek együtt így is elég erősek).
Nos, a lényeg, hogy ezeket bárhogy bátran variálhatod, próbálgathatod, de iránymutatásnak írok egy tuti összeállítást:
| 3 rúd fahéj
| egy kisujjnyi gyömbérgumó
| 3-4 szem héjától megfosztott kardamom, benne a magok
| 3 szem szegfűszeg vagy koriander mag (kihagyhatod)
| egy kis darabka csillagánizs,
kezdetnek ez nagyon jó; összetöröm a száraz dolgokat és enyhén megpörkölöm őket, míg enyhe illatos gőzt nem érzek. A gyömbért reszelem, de az is elég, ha kisebb kockákra vágom, használhatok helyette szárítottat is vagy port (a Winnys fűszerek nagyon aromásak, bármily gagyinak is tűnnek). Ez a teám alapja.
Bármikor, ha kedvem van egy kanna melengető, pikáns italhoz, csak lekapom az üvegcsét a polcról és nekilátok a teafőzésnek. Vigyázz a fűszerekkel, csípni is tudnak! Egy teáskanál az egyvelegből elég egy liternyi teához. A legjobb úgy fogyasztani, hogy a pörkölődő fűszerekhez hozzáadok fél-fél liter tejet és vizet, együtt felforralom, szétöntöm csészékbe, végül mézzel édesítem.
Télen, hidegben, hangulatos, pikáns napokon, barátokkal, beszélgetéshez, TÖKÉLETES!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése