Ez egy apró 'főzőskiskönyvből' közzétett recept, nem szóról szóra ugyanúgy. Mediterrán, lédús, minden szempontból könnyű, pezsdítő fogás, kötelező azoknak, akik zöldség hiányában szenvednek, vagy nem nyitottak rá, hogy túl gyakran egyék. Vegán változata ajánlott, a sajt helyett rakhatunk közé (füstölt) tofut, ha igényeljük. Minden körülmények között fogyasztható! Főzés közben az alábbi és effajta zenéhez hasonlót ajánlok...
Így készült:
2-3 főre, éheseknél csak 2
| 2 fej hagyma, nem apróra vágva
| olíva olaj
| tűzálló edény
| 2 paradicsom
| 1 zsenge cukkini
| sajt, legjobb a brie, camembert, lágy, zsíros sajt, helyette tofu, nélküle is szuper
| fűszerezés: kakukkfű vagy bazsalikom vagy rozmaring...
| só, bors még egy kis olíva olaj
Minden a hagymával kezdődik; felvágom, serpenyőben aranyosra pirítom egy cseppnyi olívaolajon és alágyújtok a sütőnek, mondjuk 190°C-ot.
Egy tűzálló edénynek (ez körülbelül bármelyik magasabb falú kerámia tányérra igaz vagy bögrére matrica nélkül), aljára terítem a sült hagymácskát. A serpenyőben megpirítom a felkarikázott cukkinit (ne sózd közben, mert levet ereszt és nem pirul rendesen), utána az edénybe sorakoztatom a sajttal (elhagyhatod), karika paradicsomokkal egyetemben, így: cukkini, paradicsom, sajt, cukkini, paradicsom, sajt...
A halmozás után locsolok rá még olíva olajat, megszórom fűszerrel (bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, annyit kérek, hogy csak kétfajta fűszer legyen rajta, de jobb, ha egy), só, bors kötelező, tetejére reszelhetek némi parmezánt/grana padanot.
Sütőben max. 40 perc alatt KÉSZ!
(Sajtot kihagyva is fincsi, ha többet akarsz megőrizni a vitaminokból, és ropogósan szereted, rövidebb ideig is sütheted)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése