Házi szilvából, teljesen vegánul, tojás nélkül.
Így készül:
| 20-25 szem szilva
| nádcukor, fruktóz, xilit, stevia vagy amivel édesíteni tudsz
| fahéj
| 5 nagyobb krumpli
| fél kiló tönkölyliszt, könnyítheted fehér vagy teljes kiőrlésű liszttel
| só
| fél kiló zsemlemorzsa
| loccsintás napraforgóolaj
A szilvákat kimagozom, egy tálban fahéjjal és cukorral megszórom, hagyom, hadd vegye át ezt az ízt.
A krumplikat megfőzöm, közben odateszek egy másik, nagyobb fazékban vizet felforrni, ebben lesz a gombócfőzés.
A teljesen megfőtt krumplit, már nem forrón lereszelem, így krémes lesz, hozzászórom a lisztet, só és összegyúrom, hogy egy jó formázható tésztát kapjak. Deszkán kinyújtom, fél centisnél kicsit vékonyabbra, úgyis összehúzza magát vastagabbra. Késsel kockákat vágok bele, akkorákat, amiken a fél szilvák elférnek, majd gombócot gyúrok.
Annyi gombócot teszek a lobogó vízbe, hogy ne legyen tumultus, egyszerre mondjuk nyolcat.
Tipp!
Mivel hajlamosak leragadni, a gombócokat úgy tegyük a vízbe, hogy megcsavarjuk őket és pörögjenek. A zsemlemorzsát meleg serpenyőbe teszem, melegítem, majd olajat öntök rá és folyamatosan (!) kavargatom, ne égjen le és, ha aranybarna, akkor van kész. Belehempergetem a gombócokat, amik feljöttek a víz tetejére.
KÉSZ!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése