Mondhatnám, hogy Csőben sült kelbimbó, de szerintem ez az egyik leggusztustalanabb étel neve a földön (ennyi erővel már Szerecsen Mellbimbó is lehetne).
Persze az első a Curry volt, de másodiknak egy Szerecsendiós kelbimbóval rukkoltam elő. Tök sokat dicsérték, szerintem itt a nagy tejfölhiány miatt (ami nagyjából nyugaton mindenhol uralkodik) nem jutnak gyakran ilyenekhez, ha mégis, franciának nevezik.
Ez most szezon zöldségnek számít, hiszen ez a kis minikáposzta a hideget szereti. Még emlékszem, mikor nagyapámmal kimentünk a telekre és a novemberi ködben kerestük a kelbimbót.
Szóval...
Ami nekünk kell:
| fél kilónál picit több kelbimbó
| só
| vaj, margarin vagy x-zsiradék kikenéshez
| zsemlemorzsi
| legjobb a füstölt, de bármilyen félkemény sajt reszelve (három jó marék)
(ha füstölt, könnyítsd az ízt trappistával, hogy a füstölt legyen egyharmadnyi)
| tejföl vagy créme fraiche (persze otthon ki veszi az utóbbit)
| 2 teáskanál vagy egy egész szerecsendió egyharmada
| bors
| esetleg tejszín (elhagyhatod)
A kelbimbókat kis sóval félig készre főzöd, közben egy hőálló edényt (mondjuk anyu mindig a jénaival jött) kikensz az arra szánt zsiradékkal és megszórod az alját, oldalát a morzsával. Ez nem csupán azért csodálatos, mert nem éghet le a kelbimbó alja, hanem azért is, mert nagyon jóízűre tud pirulni!
Ha megfőttek, át kell pakolni a bimbókat a hőállóba és ekkor érdemes rákapcsolni a sütőt 200 C°-ra.
A tálban összekeverek 5 nagy kanál tejfölt egy marék sajttal, a szerecsendióval, sóval, borssal és elkezdem halmozni a kelbimbóra. Ha túl sűrűnek találod, tehetsz bele egy kis tejszínt.
A tetejére szórom a maradék sajtot. Javaslom a füstölt sajt dúsítását valami nem túl karakteressel, mert azért jóból is megárt a sok.
A sütőbe dobom a cuccot kb. fél órára, de a fokot lejjebb veszem 180-170 köré.
Ha aranyos a teteje, KÉSZ!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése