2011. május 9., hétfő

Almapüré búzacsírával

Télen nem sok gyümölcsöt lehet olcsón kapni a piacon, kivéve persze a déli, szállított gyümölcsöt: narancsot, kiwit, grapefruitot meg mandarint, szóval ekkor jelentősen lecsökken a repertoár ahhoz képest, milyen jó szezongyümölcsöket lehet venni tavasszal és nyáron. Ez lenne a természetes: akkor amikor teremnek.
Valamilyen oknál fogva ekkor van szezonja a klasszikus zöld almának (Granny Smiths, de árulják Gremi néven is), ami nagyszerűen télen, ekkor kilója 250 Ft körül van. Ezt az almát ajánlom candida diétásoknak és cukorintoleranciásoknak, mert nagyon savanyú, nyugodtan lehet enni, plusz alma böjtnél is nagyon jól esik, én akkor ilyet ettem.

Így készült:
| két szép zöld alma,
| búzacsíra (a szárított, piacon is mérik, rettentően olcsó),
| legjobb fahéjjal megszórni.

A két almát meghámozom, kisebb darabokra vágom és  két cikket, félreteszek, amit kis kockákra vágok, a maradékot lereszelem, közben a héjakat csócsálom.
Hozzá keverek annyi búzacsírát, amennyiben az alma leve felszívódik. A búzacsíra nagyszerű, mert mindig lehet kapni, súlyra könnyű és 20 dekával az ember egy hétig elbíbelődik. A felkockázott almát hozzáadom (ez csak azért kell, mert szeretem, mikor ráharapok a lédús darabokra). Mire készen leszünk, az alma húsa bebarnul az oxidáció miatt, de ennek így kell lennie.
 Ezután jöhet a cifrázás: fahéj, de mehet rá mák vagy kukoricapehely, mazsola, de láttam olyat is, hogy a lányok joghurttal keverték,  zab-, rozs-, tönköly- vagy búzapehellyel esetleg mindegyikkel. Kész!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...