Egy cseppet összetettebb dolog, de nagyon jó recept.
A könyv, amiből származik, tele van szebbnél szebb süteményekkel.
Azt ajánlom, ezt akkor süssétek, amikor otthon vagytok vagy kicsit elereszthetitek magatokat anyagilag. Illetve! ajánlom mindenkinek, hogy járjon piacra és próbáljon őstermelőktől házi árut beszerezni, mert olcsóbb és IGAZI.
Így készült:
|egy kis vaj és liszt a kikenéshez
|15 dkg vaj
|10 dkg cukor
|4 evőkanál narancslekvár
|4 evőkanál méz
|2 tojás
|1, 5 dl tej
|2 teáskanál finom őrült gyömbér
|1 teáskanál sütőpor
|1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
(mozsárban törj össze, egy teáskanál szegfűszeget, fahéjat, kardamomot, koriander magot,
kisebb darabka babérlevelet, reszelj egy csepp szerecsendiót is
| fél teáskanál szódabikarbónát
| 1 csipet só
| 15 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt (Graham liszt)
A sütőt melegítsd elő 170 C°-ra és bélelj ki egy kb 20x20 cm-es tepsit sütőpapírral. A papírt vajazd ki, szórj bele egy kevéske lisztet, majd forgasd meg a tepsit, hogy mindenhova eljusson a vajon.
A vajat a cukorral, mézzel és lekvárral kezd el melegíteni egy kisebb lábasban. Addig melegítsd, amíg a cukor fel nem olvad a masszában (ergo = amíg szirup nem lesz). A tűzön melegítem tovább kislángon, hogy meleg maradjon és folyjon meg ne legyen pille a tetején.
Egy tálban a tojásokat (NEM kell szétválasztani) elkeverem a tejjel, majd hozzáadom a meleg, édes, híg masszát.
Újabb tálban a lisztet, sütőporral, szódabikarbónával, fűszerekkel és sóval jól összekeverem, majd lassan hozzáöntöm a masszát és folyamatosan kevergetem. Ha van robotgéped, az jelentősen gyorsítja a folyamatokat. Vigyázz, hogy ne keverd túl erősen, mert kemény lesz a tészta.
A tésztát a formába öntöm, sütőbe teszem és 35-45 percen át sütöm. Nekünk még régi Karancs tűzhelyünk van, úgyhogy nem tudom, hogy a légkeverésesben mennyi és milyen fokozat. : P
Hústűt szúrhatok bele és, ha látok a tűn nyers tésztát, akkor még kell neki, visszateszem.
Ha megsült, kiveszem, hagyom hogy a formában kihűljön, majd kockákra vagy rombuszokra vagy paralelogrammákra vagy lótuszokra vagy ión oszlopfőkre.
Almával vagy vanília fagyival nagyon finom!
Kész!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése