2011. május 9., hétfő

Tavaszi saláta ibolyával, spenóttal, bavette tésztával

 Ezt a receptet még áprilisban valósítottam meg. Kollégiumba való? Igen, ha szeretsz még a Hűvösvölgyben is kirándulni szombat reggel és egy eltévedt nénit hazakísérni a Határ-nyeregről.
A zöld saláta alapjául szolgáló zöldeket ott szedtem, de helyettesíthető bármilyen madársalátával, csak akkor elvész a varázs. A csipkebogyó nem kell bele, csak épp akkor volt szuper pépes.


Így készült: 
(kicsit több, mint 1 személyre, szóval lehet repetázni)

| olaj (legjobb az olíva)
| 30 dkg spenót
| egy csokor csalán (a száránál szedjük, úgy nem csíp, de kesztyű sem árt)
| két friss ágacska rozmaring
| egy kevés tárkony
| egy gerezd fokhagyma
| vegyesen szedve: fiatal pitypang levelek, tyúkhúr zsenge hajtása, ibolya virága
| durumlisztes tojás nélküli bavette, de jó akármilyen spaghetti vagy linguini 
   (én annyit szoktam kifőzni, amennyi a markomban elfér, de hangsúlyozom, hogy kis kezem van)
| szezámmag (elhagyható)
| só, bors (hangsúlyozom, hogy tengeri és frissen őrölt!)




 A zöldeket (meg a lilákat) megmosom, a csalánnak csak a leveleit tartom meg, a fokhagymát megtisztítom. A legkönnyebben a fokhagymát a kés lapjával tudom megroppantani. Kicsit ránehezedek, ha szétnyomom őket az se baj, csak ne legyenek széttrancsírozva. Így a külső, száraz héj megreped, leszedem, kidobom.
 Fazékba vizet teszek, ha már bugyog, beleteszem a tésztát, nagy lángon hagyom, hadd rotyogjon magának.
 Serpenyőbe kevés olajon, (nagyobb lángon) ha kicsit már felmelegedett, hozzáadom a fokhagymát, beledobom a rozmaring ágakat. Hagyom, hogy cseppet piruljon.
 Van, aki a spenót szárát leszedi, én nem szoktam, de fel vághatod a spenótot kisebb darabokra.
 Dobhatod bele a csalánlevelet, a spenótot, sót, borsot és a tárkonyt, kis vizet öntök alája, hogy párolja. A cuccot nem kell főzelékké főzni, tíz perc bőven elég neki! 
 Ekkor már a tészta is kész, tányérra teszem, mellé a spenótot, a serpenyőben pedig, ami szabad lett, megpirítom a szezámmagot. A lényeg, hogy folyton kavargatni kell, úgy nem ég meg, 2 perc bőven sok neki.
A zöldeket-lilákat a tányérra teszem, olívaolajat csepegtetek rá, esetleg citromlevet és megszórom a szezámmaggal. És ennyi, tessék enni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...