Azért élvez ilyen isteni prioritást, mert finom, laktató, könnyebben készül el, mint bármi más, ráadásul gyorsan; erős adottságok szükségesek ahhoz, hogy ne legyen jó.
Kollégiumban tökéletes, mert olcsó és nem feltétlenül igényel főzést, a vegán változat legalábbis nem.
![]() |
Kevés zabkása mutat jól, ennek sem sikerül. |
Így készült:
| fél bögre zabpehely (vagy, amennyit gondolunk, de meg fog dagadni)
| vegán változathoz egy deci víz, nem vegán változathoz 2-3 deci tej
| ízlés szerint méz, fruktóz, fahéj, mák, vagy, amit gondolsz
Az egyszerűbb változat, mi más lehet: egyszerű.
A zabot tálkába tesszük, a vizet felforraljuk, majd a zabra öntjük, de csak annyit, hogy pont ne lepje el. Kicsit várunk, hogy kihűljön, megkavarjuk, fahéjjal megszórjuk és kész (bár szerintem üresen is finom).
A tejjel készült változathoz tűzhely is szükséges. Kisebb nyeles fazékban a tejet felmelegítjük (de nem forraljuk!), majd beleöntjük a zabot. Én egy csipet sót is szoktam belerakni, de ezt elhagyhatod. Nagyjából 10-15 percig (ha eddig tart, akkor baj van a gázzal) kis lángon kavargatjuk, amíg a zab beszívja a tejet és ragacsos nem lesz. Mikor kicsit már hűlt fahéjjal megszórom és/vagy mézet csurgatok rája. Kész!
Ápdét: elfelejtettem mondani, hogy én a zabot a Spurban vagy a Lidiben szoktam venni, a többi érthetetlenül drága. Nekem a Spuros vált be, abból is a nagyszemű, nem tört (az zöld), az ára 160 Ft körül van és fél kiló.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése