Egyik legközkedveltebb, de nem komplikált recept, egy indiai klasszikus: Curry.
Ez volt az első, amit a kollégiumiban elkészítettem és mindenki odavolt érte vegántól-válogatósig.
Egyikünk családjában megválasztották az év receptjének.
Epéjüknél érzékeny emberek vigyázzanak, mert a kurkuma fokozza az epe termelést, gátolja az epekő kialakulását és az epecsatornát összehúzódásra serkenti! Előfordulhat, hogy görcsölsz tőle, ha műtöttek.
Így készül:
(4 éhes száj számára)
| egy teáskanál görögszénamag (avagy lepkeszegmag)
| ugyanennyi mustármag
| olívaolaj
| 4 fej vöröshagyma
| egy teáskanál kurkuma és curry keverék
| egy hüvelykujj méretű gyömbér vagy 2 teáskanál gyömbérpor
| nem szükséges, de lehet benne: koriander mag, fahéj, szerecsendió
| 6 paradicsom
| 4 deci kókusztej vagy egy kisdoboz főzőtejszín (folyékony, nem édes)
| csipet só, friss őrült bors
| Amilyen zöldséget megkívánsz: nagyon jó a cukkini, gomba, répa, brokkoli stb.
| Köretnek: barna, basmati, jázmin rizs, durumos spaghetti vagy üvegtészta
vagy "naan", ami egy egyszerű indiai lepény (kell hozzá liszt, olaj, só)
Ha nagyon felszerelt vagy, wokban készítsd el, így igazán különleges lesz.
Olívaolajon ( 2 nagyobb loccsantás) kipattogtatom a görögszénamagot és a mustármagot, addig csináld, míg a színe nem változik, csak pattanó hangokat hallasz.
A hagymát apróra vágom és az olajra teszem, közepes lángon, majd 10 perc után felöntöm kevéske vízzel (ha elpárolog és még nem puha, öntök még rá, a lényeg, hogy krémes maradjon). Adom a fűszereket, közben folyamatosan kavargatom. Felvágom a paradicsomokat minél kisebbre, ráöntöm a hagymára, és mikor már minden mártásszerűvé vált, beleteszem a zöldségeket, és addig rotyogtatom, míg meg nem puhulnak. Mehet rá a kókusztej vagy tejszín, ekkor az egész eddig vöröses színű mártásnak, napsárga (kurkuma) színűvé kell válnia a fehér krémtől. Ha minden zöldség kedved szerint puha vagy ropogós, akkor van kész.
A köreteket külön tálalom, hogy mindenki azt szedjen, amire vágyik.
A naan készítése nagyon könnyű:
20 dkg lisztet (ebből 7-8 lepényke lesz) egy csipet sóval, és annyi vízzel és olajjal gyúrok össze, amennyivel egy jó tésztaállagot érek el (nem ragacsos). Kisebb gombócokat csípek le, kilapítom őket és száraz serpenyőben vagy vaslapon megpirítom mindkét oldalukat, hogy ropogós legyen. Figyelj, hogy ne égjen meg!
A lepényeket tálald köretként!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése